Magnus Ohlsson, Teknisk chef för fjärrvärme- och fjärrkylanät​ till vänster och Palle Lundberg, Stadsdirektör i Helsingborgs kommun till höger.

En prisvinnande metod – så ska Helsingborgs fjärrvärmenät förnyas

Hur gör man för att underhålla de fjärrvärmesystem som byggdes för 50-60 år sedan? Öresundskrafts tekniska chef för fjärrvärme, Magnus Ohlsson, har i flera år drivit det innovativa arbetet med att förnya fjärrvärmesystemet i Helsingborg på ett effektivt och hållbart vis – något som gjort honom till vinnaren av Helsingborgspriset Årets Nytänk 2021.

Att byta ut ledningar för fjärrvärme är en komplicerad, tidskrävande och kostsam process, och inget man vill göra om det inte verkligen behövs. Problemet har hittills varit att det kan vara svårt att ta reda på vilka rör som behöver bytas ut och vilka som håller i många år till.

Målet att byta rätt ledning i rätt tid
Tack vare en ny, innovativ teknik har Magnus Ohlsson och hans arbetsgrupp kommit på ett sätt att göra en livsanalys på de gamla ledningarna – utan att behöva gräva upp dem och byta ut dem i onödan.

– Vårt mål är att byta rätt ledning i rätt tid, inte för tidigt och inte för sent. Tillsammans med Arne Jensen AB har vi nu utvecklat en metod för att på ett enkelt vis kunna avgöra när som är rätt tid, säger Magnus Ohlsson.

Med hjälp av SAB-boxar (Smart Aktiv Box) innehållande sensorer kan de analysera stålets hållfasthet med hjälp av ljud. SAB-boxarna placeras i de flera hundra kammare som finns under marken och ger på så vis en god fingervisning kring vilka ledningar som behöver bytas ut, vilka som behöver en liten uppfräschning och vilka som kan fortsätta användas som de är.

En vinst på 660 miljoner kronor
I början av februari 2022 tilldelades Magnus Ohlsson priset för Årets Nytänk 2021 i kategorin miljökliv. Juryns motvering lyder:

Med en innovativ idé och en lösning som ligger helt i linje med nutiden och med framtiden, skapar Magnus mervärde för alla stadens invånare. Hans arbete sparar på miljön, ekonomi, resurser och sprider hopp och bygger förtroende för Öresundskrafts arbete.

– Om man använder den här metoden på hela betongsystemet i Helsingborg innebär det en vinst på 660 miljoner kronor, jämfört med om man skulle byta ut allt. Genom att vi behåller ledningar som är i bra skick minskas dessutom miljöpåverkan på flera plan. Stadsmiljön påverkas inte för våra invånare eftersom vi inte gräver upp gatorna, vi har inga utsläpp från entreprenadmaskiner och vi behöver inte heller köpa nytt material såsom stål och plast. Sist men inte minst säkrar vi både lönsamheten och den framtida leveransen av miljöklok fjärrvärme, avslutar Magnus Ohlsson.

Öresundskraft är ett energi- och kommunikationsföretag i Nordvästra Skåne, som ägs av Helsingborgs stad. Varje dag arbetar vi för att göra vardagen enklare och livet mer hållbart för våra 125 000 kunder. Detta sker genom de tjänster vi erbjuder: el, fjärrvärme, biogas, naturgas, fordonsgas, fjärrkyla, energitjänster, bredband och stadshubb för IoT.

Läs mer på www.oresundskraft.se

Goa glassar när solen gassar i Ängelholm

Okategoriserade Solens strålar värmer – och kyler – på det anrika glasscafét i Ängelholm. De har nämligen installerat solceller som pryder stora delar av taken. När Engelholmsglass byggde ut verksamheten 2019 insåg Calle Gudmundsson, VD, att det var dags att modernisera och använda både den stora gårdens och naturens resurser för att värna om miljön och sänka kostnaderna.

Öresundskraft flyttar fram gränserna inom fjärrvärme

Öresundskraft Under 2018 och 2019 genomförde affärsområdet Produktion hos Öresundskraft en utredning angående hur Helsingborgs fjärrvärmeproduktion även i framtiden ska kunna behålla sin höga leveranssäkerhet. Nu har kraftleverantören landat i flera viktiga insikter – och därtill påbörjat arbetet med att flytta fram gränserna inom området.